Hem / Nyheter / Avklarat uppdrag i Afghanistan?

Avklarat uppdrag i Afghanistan?

23 augusti, 2009

Det har nu gått närmare åtta år sedan ett femtiotal svenska killar och tjejer skickades till Afghanistan. Truppens storlek har sedan dess växt till omkring 500 soldater och uppdraget ändrat karaktär. ISAF-styrkan, där Sverige ingår, är inte en fredsbevarande styrka med målet att skydda civila biståndsinsatser. Allt större del av uppdraget går istället ut på att delta i regelrätt krigföring mot afghanska motståndsgrupper.

Det är hög tid att fråga sig om det svenska deltagandet gett de resultat man hoppats på. Är Afghanistan idag mer demokratiskt, har kvinnornas ställning stärkts och har talibanerna besegrats? Svaret är tyvärr nej. Landet präglas av omfattande korruption, krigsherrar tillåts dela landet mellan sig och Afghanistan producerar idag 90% av all världens opium.

Men det största problemet är ändå att ockupationen skapat grogrund för växande fundamentalism. Det finns fler talibaner idag än när operationen inleddes. Det afghanska parlamentet har antagit en lag som förbjuder kvinnor att lämna hemmet utan sin makes tillstånd och dessutom legaliserar våldtäkt inom äktenskapet. Att som förespråkarna kalla det världens första feministiska krig blir uppenbart absurt.

Att se det nyss avklarade valet som en framgång är inte heller lätt för den som önskar en verklig demokrati. Män och kvinnor separeras i skiljda vallokaler, och det saknas valförrättare för att täcka kvinnornas lokaler. Männen har kontrollen över kvinnors röstkort, och med det deras röstande. Det strider också mot folkrätten att förrätta val under en pågående ockupation, just för att oberoende och möjligheten att välja fritt inte kan garanteras.

Den militära operationen i Afghanistan är på alla plan ett misslyckande. Den måste ersättas med politiska samtal och humanitärt bistånd, där den afghanska befolkningen ges förutsättningar att själva bygga upp sitt land.

Därför kräver Ung Vänster:

– Ett tillbakadragande av de svenska trupperna.
– Humanare asylpolitik – stoppa avvisningarna till Afghanistan.

 

 Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 20090823

För mer information, kontakta

Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-24 12 13

Elisabeth Biström, informationsansvarig
[email protected], 070-203 82 04