Hem / Nyheter / Festival mot EU-staten i Umeå

Festival mot EU-staten i Umeå

5 juli, 2005

Den andra juli arrangerade Ung Vänster Umeå en gratis inomhusfestival med EU-tema på Hamnmagasinet i Umeå.

Tanken var att dels skapa debatt och dialog kring EU:s utveckling och framtid, med tanke på den snabba och kontroversiella utveckling som EU nu gått och går igenom, samt erbjuda Umeå-ungdomar något roligt och meningsfullt att göra på fritiden.

Man brukar säga att Umeå dör på somrarna, då studenterna flyr staden, allting stänger och i stort sett ingenting händer. De som inte har råd att åka på semester med familjen eller festivaler med kompisarna förvägras därmed rätten till en meningsfull fritid. Medlemmarna i Ung Vänster Umeå var helt enkelt trötta på att passivt sitta hemma eller hänga på stan hela somrarna – tiden som ska vara till för fritid och kreativitet – samtidigt som de kände att möjligheten att påverka sin situation och sin vardag flyttades allt längre ifrån dem i.o.m. maktöverföringarna till ett odemokratiskt EU. Resultatet blev en Stoppa EU-statenfestival, ett folkbildningsparty med EU-tema som blandade konserter och diskussioner.

I den 27-gradiga värmen och strålande solen arrangerades på dagen en föreläsning med utgångspunkt ur den nya EU-konstitutionen av Stefan Carlén, ordförande för föreningen Ordfront och förbundsekonom på Handelsanställdas förbund, samt en paneldiskussion om EU:s utveckling och framtid och alternativ till EU-samarbetet med Stefan Carlén, Lena Sandlin-Hedman (s), Erik Berg (Ung Vänster), Magnus Blomgren (forskare kring EU-frågor på Umeå Universitet) samt Mats Nilsson (fp). På kvällen arrangerades feministiskt självförsvar för tjejer, och mellan klockan 21 och 02 på kvällen och natten var det konserter med Apan, Milfoil, Zion Eye, Dr Funkenstein och Trainspotters.

överlag blev Stoppa EU-staten-festivalen mycket lyckad, trots konkurrensen med det vackra utomhusvädret. Arrangörerna själva tycker att huvudsaken är att det händer nånting i stan på sommaren. Klubbens tanke är att festivalen ska bli ett återkommande arrangemang mot EU-staten och för att manifestera rätten till en meningsfull fritid åt alla ungdomar.

Martin Backlund
Ung Vänster Umeå