Hem / Nyheter / Protestera mot nazismen – slut upp den 10 december!

Protestera mot nazismen – slut upp den 10 december!

4 december, 2005

För sjätte gången ska nazisterna marschera Salem. I sitt material inför marschen och i sin retorik vill dom ge sken av att det handlar om en sorgemarsch. Så är givetvis inte fallet. Bakom den finputsade fasaden döljer sig inget annat än hänsynslös nazism. Under de senaste 20 åren har nazister i Sverige mördat över ett 30-tal människor för att dom varit invandrare, homosexuella, fackligt aktiva, socialister, demokratikämpar osv.

Under Salemmarschen utnyttjar nazisterna ett tragiskt mord för att sina mörka syften, nämligen att sprida hat och så splittring mellan oss vanliga människor. Genom sin förljugna retorik skyller dom över samhällets problem på invandringen och människor med mörkare hudfärg. Deras unkna politik känns igen och dom dricker ur samma pöl som dom alltid gjort. En del vill avfärda nazisterna som virrpannor som är fullständigt förvirrade och halvt galna. Det är säkert en del av dom som är det. Men problemet är något annat. Det är den stämning och strömningar som dom underblåser i och med sin marsch. Nazisterna vill skapa en acceptans för sin uniformerade närvaro på gator och torg. Mot detta måste vi protestera.

Vi behöver fortsätta det oförtröttliga arbetet med att arrangera protester och breda manifestationer varthän rasisterna än dyker upp. Deras flygblad ska kastas, deras affischer ska rivas ner och deras propaganda ska bemötas. Men det räcker inte. Vi behöver också samla fler människor i kampen för rättvisa och jämlikhet. Rasismen växer i tider då de politiska partierna allt mer liknar varandra och när klasskillnader och arbetslöshet växer och cementeras. En politik för full sysselsättning, upprustning av välfärden och stärkt arbetsrätt är en politik för ett tryggare samhälle utan rasism. På båda dessa fronter, dels det oförtröttliga arbetet med demonstrationer och protestmöten och dels kampen för ett rättvist och tryggt samhälle står vänstern först i ledet.

För oss som står upp för ett öppet och demokratiskt samhälle är det viktigare än någonsin att protestera mot nazistmarschen. Det är särskilt viktigt just nu att sluta upp i stora och breda protester mot rasism och för människovärdet. För trots Hitlertysklands fall blåser det än idag bruna vindar över Sverige och Europa. Högerextrema grupper har installerat sig i regeringar, aktivt inbjudna av delar av den etablerade högern, i ett flertal europeiska länder. I Sverige storsatsar kostymrasisterna i Sverigedemokraterna på att få komma in i riksdagen. I Salem ska nazisterna marschera. I riksdagen lägger folkpartiet förslag som handlar om att rulla tillbaka invandrares rättigheter ordentligt. Nu är det dags att alla vi som står upp för alla människors lika värde sätter ner foten.

Ung Vänster Storstockholm, Vänsterpartiet Storstockholm, LO-distriktet i Stockholm m fl tillsammans med Nätverket Mot Rasism kallar med anledning av nazistmarschen till en demonstration mot rasism lördagen den 10 december. Samling 13.00 på Norrmalmstorg. Demonstrationen avgår 13.30 och är framme ca 14.30 vid Norra Bantorget där det blir talare och artister. Vi ses i demonstrationen!

Jonas Lindberg
1:a vice ordförande Ung Vänster