Hem / Nyheter / Stoppa ungdomskrisen – fixa jobben!

Stoppa ungdomskrisen – fixa jobben!

26 april, 2009

På arbetsmarknaden råder undantagstillstånd. Idag är var fjärde ungdom arbetslös i Sverige. På sina håll är den ännu högre. I Husby är 38% arbetslösa, i Älvdalen och Ragunda över hälften och fler lär det bli. Om några veckor tar tusentals ungdomar studenten och för de allra flesta väntar en arbetsmarknad med stängda dörrar. Det är ingen slump. Tvärtom har högerregeringen ägnat mycket tid och energi åt att försämra våra möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Genom kraftiga försämringar av KomVux och färre platser i arbetsmarknadsutbildningar har de inte bara stängt dörren utan också slängt bort nyckeln.

Regeringen klappar hellre oss ungdomar på huvudet än löser de verkliga problemen med ungdomsarbetslösheten. Genom att dribbla med siffror och ge töntiga råd om att ungdomar inte ska vända på dygnet istället för att söka jobb, försöker de ge sken av att bekämpa arbetslösheten. För dem är inte det inte ett samhällsproblem att en fjärdedel av alla ungdomar mellan 15 och 24 inte har chans att tjäna egna pengar, har råd med en vettig fritid eller flytta hemifrån.

Istället för den lama högerregeringens likgiltighet inför den ungdomskris som råder, krävs massiva satsningar på fler och bättre möjligheter till omställning och omskolning anpassat till hur arbetsmarknaden ser ut. Samtidigt måste krisen i stort mötas av massiva satsningar på en schysst välfärd, en upprustad infrastruktur och insatser mot klimathotet. Ungdomar måste få en ärlig chans att jobba på samma villkor och till samma löner som alla andra.

Vi är trötta på att vi ungdomar ska betala krisen, fixa jobben istället!

 

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 2009-04-26

 

 För mer information, kontakta

Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-24 12 13

Elisabeth Biström, informationsansvarig
[email protected], 070-203 82 04