Hem / Nyheter / Stoppa USA: s bombningar i Somalia!

Stoppa USA: s bombningar i Somalia!

8 januari, 2007

USA gör det igen. Genom att hänvisa till hot från "terrorbaser" kränks nu Somalias självbestämmande. Priset betalas av den redan hårt ansatta civilbefolkningen. Ung Vänster protesterar mot USA angrepp. Vi ser stor fara i att USA nu återigen skapar kaos, misär, död och desperation i Somalia.

I likhet med invasionerna av Irak och Afghanistan tar sig USA rätten att sätta sig över internationell rätt. Vi ser att USA: s globala maktambitioner, kontroll över naturresurser och marknader, blivit lika med lag. Det ständiga hänvisandet till "kampen mot terrorismen" börjar kännas mer och mer tröttsamt, och uttjatat för att inte säga lögnaktigt. Det vi dagligen ser är hur våra individuella fri- och rättigheter hotas och kränks på grund av "kriget mot terrorism". USA: s krig förs i terroristbekämpningens namn men skapar istället de terrorister man säger sig vilja utplåna. För varje attack mot civilbefolkningen ökar desperationen och hatet. Därmed har man skapat en grogrund för att organisationer som utnyttjar människor i hopplöshet.

USA: s internationella trovärdighet är befläckat för lång tid framöver. Samma land som spärrat in människor i hemliga koncentrationsläger och utsatt fångar för tortyr, vill framstå som demokratins försvare. Ockupationerna av Afghanistan och Irak vittnar om en brutal vardag för civilbefolkningen. Igår föll amerikanska bomber och splitter över det somaliska folket. Ung Vänster kräver att den svenska regeringen säger ifrån och protesterar mot USA: s övergrepp mot den Somaliska civilbefolkningen.

Jonas Lindberg
Thaher Pelaseyed

Ung Vänsters förbundsstyrelse