Hem / Nyheter / Ung Vänster tar ställning för friheten

Ung Vänster tar ställning för friheten

25 februari, 2011

Över hela mellanöstern har hundratusentals människor demonstrerat för politiska fri- och rättigheter och för en drägligare tillvaro. I Tunisien och Egypten har diktaturen redan fallit, och näst på tur står Libyen. Protesterna visar att en annan värld är möjlig. När många människor går ihop för att kräva sitt människovärde tillbaka, kan inte ens den mest brutala repression hindra auktoritära regimer från att falla.

Libyen har sedan 1969 styrts av överste Khadaffi, och människorättsgrupper har under lång tid rapporterat om de grova övergrepp som regimen genomför. Libyen har varit en pålitlig allierad i kriget mot terrorismen och en viktig faktor bakom EU:s försök att hindra flyktingar från Afrika att ta sig in i Europa. När en stat använder krypskyttar, legosoldater och stridsflyg mot sina egna medborgare, är det ytterst ett tecken på en auktoritär regim som under alltför lång tid har fått agera fritt. Den libyska regimen måste avgå och ställas till svars för de brott som den har begått.

Ung Vänster reagerar starkt mot utrikesminister Carl Bildt som vid ett flertal tillfällen i samband med protesterna i mellanöstern visat sitt dåliga omdöme. När människor dödas för att de kräver demokratiska rättigheter, duger det helt enkelt inte av en utrikesminister att komma dragandes med tomma ord kring stabilitet. Sverige hade en gång i tiden en hög och självständig röst i utrikespolitiken, som användes för att ta ställning för människors kamp för frihet över hela världen. Carl Bildts uttalanden är ett tecken på att Sverige har förändrats.

Istället för att sälja ammunition och militär utrustning till brutala regimer, borde Sveriges roll vara att konsekvent stå upp för mänskliga rättigheter. Ung Vänster stödjer kampen för demokratiska fri- och rättigheter i mellanöstern, och kräver att den svenska regeringen gör detsamma.

Antaget av Ung Vänsters Verkställande utskott 2011-02-24