Hem / Nyheter / Vi kräver en human asylpolitik

Vi kräver en human asylpolitik

2 oktober, 2012

Under de senaste månaderna har ett flertal fall tagits upp i media där minderåriga eller hela familjer hotats av utvisning. Detta trots svåra psykiska besvär eller andra besvärande omständigheter. Nyligen har även migrationsverket tagit ett beslut som innebär att bandet mellan barn och förälder inte är tillräcklig som asylskäl.

– Det här är ytterligare ett bevis på Sveriges inhumana asylpolitik. Barnens bästa ska komma i första hand, det är uppenbart att det inte sker när Migrationsverket får bestämma, säger Tove Liljeholm, vice ordförande Ung Vänster.

Lagen ändrades 2010 just för att barn och föräldrar inte skulle separeras. Trots detta har nu Migrationsverket tagit ett beslut som går i strid med gällande lagstiftning.

– Det är ohållbart att asylfall måste upp i media för att barn inte ska utvisas. Nu skyller de ansvariga ifrån sig och menar att det handlar om byråkrati när det i själva verket är politiken det är fel på. Vi kräver en human asylpolitik där människors asylskäl tas på allvar. Någonting annat är ovärdigt ett land som Sverige, fortsätter Tove.

 

För kontakt
Hanna Cederin
073-998 07 55
08-654 31 00

[email protected]