Kongressen 2025

29 maj till 1 juni är det dags för Ung Vänsters 51a kongress. Kongressen är Ung Vänsters högsta beslutande organ. Ombud från alla distrikt kommer att samlas för att gemensamt fatta beslut om Ung Vänster och förbundets kommande år.

På kongressen ska vi välja förbundsstyrelse, valberedning, programmkommité, stadgekommité samt revisorer. Nomineringar för förbundsstyrelse, programmkommité, stadgekommité eller revisorer skickas till [email protected], nomineringar för valberedning skickas till [email protected].

Hälsning och info från valberedningen

Nominera mera!

Valberedningen behöver hjälp med att få koll på vilka olika kompetenta kamrater vi har runt om i landet. Valberedningen arbetar kort och gott med att förbereda förslag inför val av nya kamrater till fyra olika grupper. De fyra grupperna är: förbundsstyrelsen (inklusive ordförande), stadgekommittén, programkommittén och revisorer. Förslagen sätts ihop av kamrater som blivit nominerade och sedan tackat ja till uppdraget. Nominera och skicka in de namn ni tror på, det kan vara någon i din klubb, någon du träffat på pass/kurs eller kanske till och med du själv!

Så här nominerar du:
Skicka mail till [email protected]
Skriv för- och efternamn samt distrikt på personen du vill nominera och till vilken post. En kort motivering till nomineringen skadar inte heller!

Vi kommer sedan ta kontakt med de nominerade för att höra om de är intresserade av uppdraget. Om så är fallet får man sedan fylla i en enkät så att vi får koll på tidigare erfarenheter etc, för att skapa så bra förslag som möjligt!

Vad innebär då de olika posterna?
Förbundsstyrelsen är Ung vänsters politiska och organisatoriska ledning. De har i uppdrag att följa och verkställa förbundets verksamhetsplan. En annan viktig del av styrelsens arbete är att vara faddrar för Ung vänsters distrikt. Dessutom har förbundsstyrelsen i uppdrag att representera förbundet utåt, framförallt gäller detta för vissa i styrelsen såsom ordföranden. Till förbundsstyrelsen väljs vid kongressen både ordinarie ledamöter och suppleanter.

Förbundsordförande är förbundsstyrelsens sammankallande och förbundets ansikte utåt. Valet av förbundsordförande är ett separat val från förbundsstyrelsen även om ordföranden sedan är en del av styrelsen. Positionen som förbundsordförande är en arvoderad heltidstjänst och ordföranden arbetar därmed på Förbundscentralen i Stockholm tillsammans med andra arvoderade kamrater.

Stadgekommittén har ansvar att tolka stadgar och i otydliga fall avgöra hur stadgarna ska läsas. Till kongressen föreslår stadgekommittén ändringar av förbundets stadgar. Detta är förtroendeuppdraget för kamraten som gillar att klura och hålla ordning.

Programkommittén arbetar med att sprida kunskapen om principprogrammets innehåll och funktion. Till kongressen föreslår programkommittén ändringar på principprogrammet. Detta förtroendeuppdrag passar den som gillar politiska och teoretiska diskussioner.

Revisorerna har i uppdrag att granska förbundsstyrelsens ekonomiska arbete, alltså förbundets ekonomi. Till revisorer väljs på kongressen både ordinarie revisorer och suppleanter.

Har ni några frågor eller funderingar så kan ni maila till [email protected] eller höra av er till någon av oss i valberedningen direkt. Det går även att bjuda in valberedningen till årsmöten och kurser!

Vi kommer även anta principprogram, verksamhetsplan, stadgar och reformpolitiskt program, dokumenten kommer uppdateras när förslagen är antagna. Alla medlemmar har rätt att motionera, alltså föreslå ändringar, på de föreslagna dokumenten. Längst ner på denna sida finns instruktioner för hur man skriver en motion. Motionsstopp är 20 mars och motioner skickas till [email protected].

Dokument och handlingar

Kongressdokument

Förbundsstyrelsens förslag till verksamhetsplan

Stadgekommittés förslag på ändringar i stadgarna

Principprogram antaget 2023, med radnumrering

Programkommitténs förslag på ändringar i principprogrammet

Övriga dokument uppdateras när förslagen är antagna, och finns tillgängliga senast 29 januari

Övriga handlingar

Kongresskallelse

Förslag till dag- och arbetsordning

Fler handlingar kommer tillkomma senare

Att skriva en motion

En motion består av en rubrik som beskriver vad man vill ändra, en brödtext som förklarar varför man vill göra ändringen, en eller flera att-satser vilket är den exakta ändringen man vill göra, samt underskrift med för,- efternamn och Ung Vänster-klubb från den eller de personer som skickar in motionen. Tänk på att även om en motion kan innehålla flera olika att-satser så bör de vara kopplade till samma fråga eller del av text. Fler motioner med färre att-satser är överlag enklare att behandla och få svar på än en motion med jättemånga att-satser.

Exempel på motion:

Rött är gött (rubrik med ämne)

Socialismens färg är röd och jag tror vi skulle kunna sprida vårt budskap om samhället pryddes mer av vår färg. Det första steget vi kan ta är att se till att vi är röda, på riktigt. (brödtext)

Jag yrkar

att på sida 19 rad 8 efter ”gemensam organisering och kamp” lägga till ”samt att vi i Ung Vänster bara har på oss röda kläder” (att-sats, med rad- och sidnummer på vad ni vill ändra)

Maggan Maggio, Ung Vänster Satansgatan (namn och klubb)

Valkonferenser

På kongressen representeras alla distrikt av ombud som debatterar och röstar om besluten kongressen ska fatta. I mitten av januari kommer det skickas ut hur många ombud respektive distrikt har att skicka. Ombuden väljs av distriktet på en valkonferens, som oftast hålls i samband med distriktsårskonferensen eller årsmötet. Det går också att välja suppleanter, alltså ersättare om ett ordinarie ombud inte kan delta på kongressen – det är styrelsen som väljer hur många suppleanter man vill skicka för att åka på kongressen. Kallelsen till valkonferensen ska vara medlemmarna tillhanda senast tre veckor före konferensen, så se till att börja planera det i tid. 

Viktiga datum

241229 Kongresskallelse ska vara klubbar och distrikt tillhanda

250129 Förslag till dagordning, program- och stadgeändringar, samt kongressdokument ska vara klubbar och distrikt tillhanda

250320 Sista dag att skicka in motioner

250417 Sista dag att rapportera in ombud och suppleanter

250501 Kongressmaterial ombuden tillhanda

250510-11 Ombudsträffar Västra och Norra grannskapet 

250517-18 Ombudsträffar Södra och Bergslagens grannskap

250524-25 Ombudsträffar Östra grannskapet 

250529-0601 KONGRESS